چهارشنبه 05 اردیبهشت 1403
Menu

آرشیو اخبار

جستجوی خبر

خبرخوان

«هرمزگان» قطب جدید پالایش نفت خلیج فارس

  • 15 اردیبهشت 1397
  • 09:41
  • اخبار
  • 0 دیدگاه
  • 4194 بازدید
  • Article Rating
«هرمزگان» قطب جدید پالایش نفت خلیج فارس
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس مطرح کرد: «هرمزگان» قطب جدید پالایش نفت خلیج فارس


«هاشم نامور»: سهم تولید نفت کوره پالایشگاه بندرعباس به 10 درصد کاهش می‌یابد.
صنعت نفت زنجیره ای از فرآیندها است که تکمیل یک حلقه از این زنجیره می‌تواند به رشد و تعالی زنجیره‌ای دیگر منجر شود. در ظاهر احتمالا ارتباطی بین پالایشگاه نفت و یا گاز و به‌عبارت ساده‌تر پالایشگاه نفت کشور و پارس جنوبی وجود ندارد اما واقعیت غیرقابل انکار آن است که با بهره‌برداری از فازهای جدید پارس جنوبی در طول 5 سال گذشته تاکنون و افزایش ظرفیت تولید گاز از این حوزه مشترک به 570 میلیون مترمکعب در روز و به تبع آن افزایش سهم گاز در سبد سوخت و انرژی کشور که منجر به گازرسانی بیشتری به صنایع و نیروگاه‌ها شد عملا ایران با ظرفیت مازادی از انواع فرآورده‌های نفتی که پیشتر در نیروگاه‌ها و صنایع می‌سوخت، روبرو شده است. افزایش تولید و سهم گاز یعنی در اختیار داشتن فرآورده نفتی بیشتر برای صادرات و ایجاد درآمد ارزی مناسب برای اقتصاد کشور که این مهم در دو سال گذشته با افزایش صادرات گازوئیل، نفت کوره، گازمایع، نفت سفید و سوخت جت محقق شده است. همزمان با مرور این تحولات با بهره‌برداری از دومین و سومین فاز پالایشگاه ستاره خلیج فارس و تکمیل و راه‌اندازی طرح‌های مهم پالایشگاه نفت بندرعباس همچون واحدهای بنزین‌سازی و بخش تصفیه نفتای سبکِ (LNHT) واحدِ ایزومریزاسیون ظرفیتی بالغ بر 700 هزار بشکه پالایش نفت و میعانات گازی در بندرعباس ایجاد می‌شود که با توجه به وجود اسکله و پایانه‌های نفتی و سپس پائین مسافت با بازارهای بزرگ مصرف همچون کشورهای شرق و جنوب شرق آسیا می‌توان از بندرعباس و استان هرمزگان به عنوان قطب و هاب جدید پالایشی کشور با رویکرد صادراتی نام برد. همزمان با برگزاری بیست و سومین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران گفتگوی بدون حاشیه‌ای با مهندس «هاشم نامور» مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس ترتیب داده که شرح آن را در ادامه می‌خوانید:

واحدهای بنزین سازی و بخش تصفیه نفتای سبکِ (LNHT) واحدِ ایزومریزاسیون پالایشگاه نفت بندرعباس اسفند ماه پارسال توسط رئیس جمهوری افتتاح شد. لطفا درباره مهمترین دستاوردها و اهداف بهره برداری از این طرح استراتژیک صنعت پالایش نفت کشور توضیحاتی ارائه کنید؟
این واحدها از واحد‌های طرح افزایش ظرفیت تولید و بهبود کیفیت بنزین پالایشگاه نفت بندرعباس است که با همت و تلاش کارکنان متعهد و متخصص پالایشگاه نفت بندرعباس به بهره‌برداری رسید. در کنار احداث این واحد ها، سرویس‌های جانبی مورد نیاز نیز احداث شد. با راه اندازی این واحد‌ها برای ۶۰۲ نفر به طور مستقیم ‌ شغل ایجاد شده است. افزایش ظرفیت تولید بنزین به میزان چهار میلیون لیتر در روز، کاهش انتشار آلاینده‌های زیست محیطی، بهبود عملکرد اقتصادی، بهینه‌سازی مصرف انرژی، استفاده حداکثری از ظرفیت‌ها، فراهم شدن زمینه اشتغال مولد و ایجاد بستر‌های لازم برای تربیت نیرو‌های متخصص و ارتقای سطح دانش و تجربه نیروی انسانی از مزایای بهره‌برداری از این طرح است.

پیش بینی می‌شود بخش تصفیه نفتای سبک، بخش دوم واحد ایزومریزاسیون این طرح توسعه پالایشگاه نفت بندرعباس چه زمانی به صورت کامل در مدار بهره برداری قرار بگیرد؟
مطابق برنامه ریزی‌های انجام گرفته بخش دوم واحد ایزومریزاسیون، شامل ایزومرسازی نفتای سبک ، شهریور ماه ۹۷ به بهره برداری می‌رسد که با راه اندازی این بخش کل واحد ایزومریزاسیون با ظرفیت ۲۰ هزار بشکه در روز در سرویس عملیاتی قرار خواهد گرفت. 

در شرایط فعلی ظرفیت تولید بنزین و گازوئیل در پالایشگاه نفت بندرعباس چند میلیون لیتر در روز بوده و با تکمیل پروژه افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت در مجموع ظرفیت تولید بنزین و گازوئیل با استانداردهای یورو چهار چند میلیون لیتر در روز افزایش می‌یابد؟
شرکت پالایش نفت بندرعباس با ظرفیت اسمی پالایش روزانه 350 هزار بشکه نفت خام سنگین و میعانات گازی، در حال حاضر 18 درصد از نیاز کشور به انرژی و فرآورده‌های نفتی را تامین می کند. هم اکنون نیز در پالایشگاه نفت بندرعباس روزانه 12 میلیون لیتر بنزین تولید می‌شود و با بهره‌برداری از واحد تصفیه نفت گاز با هیدروژن 13 میلیون لیتر از نفت گاز تولیدی بر اساس استاندارد یورو 4 اتحادیه اروپا خواهد بود.

لطفا درباره آخرین وضعیت تولید، فروش داخلی و صادرات محصولات اصلی و ویژه پالایشگاه نفت بندرعباس در سال 96 گزارشی ارائه کنید و برنامه‌های تولید و صادرات سال 97 را تشریح فرمایید؟
فرآورده های تولیدی در شرکت پالایش نفت بندرعباس در دو گروه اصلی و ویژه طبقه بندی می‌شود که محصولات اصلی شامل گازمايع، بنزين، سوخت جت، نفت سفيد، نفت گاز و نفت كوره است که طبق مقررات به وزارت نفت تحویل داده می‌شود. محصولات ویژه نیز شامل حلال 402، وکیوم باتوم، وکیوم سلاپس، آيزوريسايكل، لوبكات سنگين و گوگرد است که از طریق بورس کالا و انرژی عرضه می‌شود. انشاا... در سال 97 با بهره برداری از واحدهای در دست احداث، کیفیت بنزین و گازوئیل تولیدی ارتقاء می‌یابد.

وزیر نفت اخیرا در نشستی خبری از پالایشگاه نفت بندرعباس به عنوان تنها پالایشگاه کشور نام برد که در حوزه بهینه‌سازی و بهبود فرآیند تولید با استفاده از شرایط پسابرجام پیشگام بوده است. لطفا درباره قرارداد طراحی پایه طرح ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه نفت بندرعباس با شرکت‌های ژاپنی که پارسال امضا شد، توضیحاتی ارائه کنید؟ پیش بینی می‌کنید اجرای این پروژه به چند میلیون دلار سرمایه گذاری نیاز دارد و در صورت اجرا چه دستاوردهایی برای صنعت پالایش نفت کشور به ارمغان می‌آورد؟
اخیراً  مطالعات امکان سنجی طرح ارتقای کیفیت نفت کوره انجام شد و بر آن اساس قرارداد طراحی پایه پروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین پالایشگاه نفت بندرعباس با شرکت‌های ژاپنی چیودا و میتسوئی در قالب یک کنسرسیوم با مدت زمان 13 ماه منعقد شد. این قرارداد در چهار بخش تنظیم شده است که شامل مراحل پیش از طراحی پایه  (Pre-PDP)، انجام طراحی بنیادی (BASIC Design)، شناسایی و تعیین تمامی صاحبان تکنولوژی و همچنین عقد قرارداد اخذ لیسانس برای واحدهای جدید و برآورد قیمت کل بر مبنای اطلاعات و مشخصات فنی تجهیزات و کالای طرح حاصل از طراحی بنیادی و مرحله تهیه مدارک مناقصه است. به منظور اجرای این طرح سرمایه گذاری عظیمی مورد نیاز است. با توجه به نیاز بازارهای داخلی و خارجی به سوخت با کیفیت اجرای این طرح ضرورت دارد که از مهمترین دلایل حرکت در راستای توسعه و ساخت واحدهای جدید به ویژه واحدهای ارتقای کیفیت محصولات سنگین می‌توان به ضرورت کاهش توليد سوخت‌های سنگین، ارتقاي كيفيت فرآورده‌هاي توليدي، توليد فرآورده‌هاي قابل ‌قبول به لحاظ مسائل زيست‌ محيطي و سودآوری اقتصادی بیشتر اشاره کرد.

یکی از سیاست‌های کلان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی کاهش تولید نفت کوره در سبد تولیدی پالایشگاه‌ها است. پالایشگاه نفت بندرعباس چه برنامه‌هایی به صورت میان مدت و بلند مدت برای کاهش تولید نفت کوره در دستور کار قرار داده است؟
در شرایط فعلی حدود 24 درصد توليد فرآورده‌هاي نفتي پالايشگاه نفت بندرعباس را نفت كوره تشكيل مي‌دهد و با توجه به افزایش میزان تولید و مصرف گاز طبیعی و کاهش مصرف نفت کوره در نیروگاه‌ها و سایر صنایع و از سوی دیگر، حركت به سمت تولید فرآورده‌های نفتی سبك تر و با ارزش افزوده بيشتر و سازگار با محیط زیست، كاهش ميزان توليد محصولات سنگین تشکیل دهنده فرآورده نهایی نفت كوره از اهميت بالايي برخوردار است و به همین دلیل شرکت پالایش نفت بندرعباس در حال سرمايه گذاري در پروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین است. با اجرای این طرح فرآورده نفتی سنگین و کم ارزش نفت کوره به فرآورده‌ای سبک‌تر با ارزش افزوده بیشتر تبدیل خواهد شد. همچنین میزان تولید نفت کوره به کمتر از 10 درصد کاهش می‌یابد و کیفیت نفت کوره تولیدی ارتقاء یافته و میزان گوگرد آن به کمتر از یک درصد کاهش می‌یابد. 

به عنوان یک از فعالان و مدیران با سابقه صنعت پالایش نفت کشور، با بهره برداری از پالایشگاه خلیج فارس و توسعه پالایشگاه نفت بندرعباس آیا بندرعباس قابلیت تبدیل به یک هاب پالایشی را دارد؟ برای شکل گیری این هاب پالایشی با رویکرد صادراتی انتظارات شما از دولت و مجلس شورای اسلامی چیست؟ 
با توجه به موقعیت جغرافیایی پالایشگاه‌های بندرعباس و ستاره خلیج فارس و دسترسی به آب‌های آزاد خلیج فارس، انشاا... با بهره برداری کامل از پالایشگاه ستاره خلیج فارس میزان تولید بنزین افزایش خواهد یافت و مازاد بر نیاز مصرف داخل کشور خواهد شد، بنابراین امکان صادرات فرآورده‌های نفتی به بازارهای بین‌المللی فراهم می‌شود. حمایت از تولید جهت توسعه کشور ضروری است.  با حمایت از تولید اشتقال ایجاد خواهد شد، تکنولوژی ارتقاء خواهد یافت، ناهنجاری‌های اجتماعی کاهش می‌یابد و از خروج ارز از کشور پیشگیری می‌شود. 

 

منبع : انرژی نیوز

 

امتیاز به خبر :

ارسال نظرات

نام

ایمیل

وب سایت

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.